Niečo o cestovinách

Tagliatelle - ploché rezanca z tvrdej pšenice sú asi 4 mm široké a stáčajú sa do klbiek. Sú väčšinou sfarbené dozelena či dooranžova a podávame ich so syrovými omáčkami, k rybe alebo k zelenine.
Conchiglie- čiže mušle. Sú ideálne k omáčkam. Chutia najmä k syrovým omáčkam, rajčinovej, hubovej a k dusenému mäsu. Podávajú sa tiež s rajčinami alebo tvarohovým syrom ricotta, s omáčkou pesto alebo cesnakovým olejom.
Conchigliette - čiže mušličky sú veľmi drobné, a preto sa hodia ako závarka do polievok alebo sa z nich pripravuje cestovinový šalát.
Ravioli - čiže plnené taštičky majú guľatý nebo polmesiacový tvar a plnia sa syrom alebo zeleninou, špenátom, hubami alebo len pikantne ochuteným mletým mäsom. Varené sa podávajú so smotanovou omáčkou alebo ich zapekáme so strúhaným syrom.
Špagety - predávajú sa v rôznej hrúbke, dĺžke a farbe. Tenké sa nazývajú capellini (klobúčiky), obzvlášť dlhé a tenké sú vermiceli (červíčky). Hodia sa na prílohu alebo ako samostatný chod.
Makaróny - hladké duté slíže, ktoré pred varením môžeme rozlámať na kúsky. Používame ich ako prílohu k mäsu (väčšinou posypané parmezánom) alebo do zapečených cestovín.
Tortellini - čiže plnené taštičky sú stočené do krúžku a plnia sa obvykle kuracím alebo bravčovým mäsom či syrom. Varíme ich vo vývare a podávame s bielou smotanovou alebo hubovou omáčkou.
Penne - čiže makaronetky sú ryhované, šikmo nakrájané špicaté makaróny rôznej hrúbky. Uvarené ich podávame s hustými výdatnými omáčkami alebo zapečené so syrom.
Tortiglioni čiže širšie kolienka, tiež sa im hovorí trubky. Sú obľúbenou prílohou k zaprávanému mäsu, alebo ragú alebo ku gulášu. Hodia sa tiež k zapekaniu alebo na sladké nákypy.
Ruoti - čiže kolieska v rôznych veľkostiach, najmenšie sa nazývajú ruotini. Podávajú sa s rajčinovou alebo bielou smotanovou omáčkou alebo ako samostatný chod.
Trulli - čiže slimáčiky patria k menej známym cestovinám, použitie je univerzálne. Hodia sa ako príloha ku všetkým omáčkam, dobre sa zapekajú najmä so strúhaným ovčím syrom, chutia so zeleninou a pripravujú sa z nich šaláty. Používajú sa tiež ako závarka do zeleninových polievok.
Farfalle - čiže motýle sú rôzne veľké a farebné, hodia sa ako závarka do mäsových a zeleninových polievok alebo k maslovým či smotanovým omáčkam so zeleninou a bylinkami.