Bylinkové octy

Estragónový - do fľaštičky octu vložíme 1-2 snietky dobre prepláchnutého a osušeného estragónu. Pridáme kúsok umytej citrónovej kôry. Ochucujeme ním zeleninové šaláty a majonézy

Bazalkový - ako estragónový, pridáme ešte 2-3 strúčiky cesnaku. Vhodný na zeleninové šaláty, fazuľu, šošovicu.

Bylinkový - do 4 litrového pohára dáme 30g zelerovej vňate, 30g estragónu, 40g bazalky, 20g tymiánu, 1 strúčik cesnaku, 12 tabletiek sacharínu, zalejeme 2 litrami 8% ovocného octu, previažeme a necháme 14 dní vylúhovať. Potom ocot precedíme cez plátno a uložíme v uzavretých fľašiach alebo pohároch. Používame na korenenie šalátov alebo ako nálev na huby, ktoré potom sterilizujeme.

Šafránový - má žltú farbu, štipka šafránu sa nechá 14 dní uležať v 1 litri ovocného octu.

Kôprový - do pohára vložíme snietku mladého kôpru a doplníme niekoľkými kolieskami mladej cibule. Chutí výborne s uhorkovým šalátom, ale aj v iných zeleninových šalátoch, alebo hubovej polievke.

Saturejkový - do pohára vložíme snietku saturejky a pridáme niekoľko rozdrvených zrniek jalovca. Hodí sa k strukovinám a do omáčok "na divoko".