Sneh

Aká nádoba je vhodná na šľahanie snehu?
Nádoba, v ktorej šľaháme sneh alebo šľahačku, musí byť dokonale čistá a zbavená mastnoty. Ak sneh pekne nepení, často je na príčine špinavá alebo zamastená nádoba.

Ako sa najlepšie vyšľahá sneh?
Najkvalitnejší sneh spravíme vtedy, keď bude bielok veľmi studený. Aj tempo šľahania je rozhodujúce. Najprv treba šľahať pomaly, potom rýchlosť zvyšujeme.

Tip: Štipka soli pomôže urobiť nádherný sneh.


Prečo sa sneh rozteká?
Sneh sa roztečie pri vmiešavaní do horúcich pokrmov. Zabránime tomu tak, že pred pridaním snehu jedlo trochu ochladíme. Sneh nesmie byť ani veľmi tekutý, ani priveľmi hustý. Jeho tuhosť si otestujeme takto: ak po ňom prejdeme lyžicou, musí po nej ostať ryha, ktorá sa hneď neuzavrie.