Karfiol na spôsob rizota
Potrebujeme:
1 karfiol, 3 vajcia natvrdo, 4PL steril. hrášku, 150g masla, hl. múka, vývar z
bujón.kocky, hrnček mlieka, soľ, mušk. orech, 1 žĺtok, 50g nastrúhaného syra,
strúhanka.
Postup:
Karfiol uvaríme v osolenej vode domäkka, rozdelíme na ružičky a posekáme. Pridáme
nadrobno nakrájané vajcia, hrášok, a všetko premiešame. Zmes po častiach natlačíme
do veľkej naberačky a opatrne vyklopíme na vymastený plech. Medzitým si pripravíme
z masla a múky svetlú zápražku, podlejeme vývarom z kocky a mliekom, okoreníme
mušk. orieškom, osolíme a za stáleho miešania dohusta uvaríme. Nakoniec omáčku
zjemníme žĺtkom. Hotovou omáčkou polejeme kopčeky karfiolu, posypeme syrom a strúhankou
a v horúcej rúre zapečieme doružova. Podávame so zel. šalátom.