Potrebujeme:
600g karfiolu
100g údenej slaniny bez kože
3 žemle
soľ, mleté korenie
mletú papriku
muškátový oriešok
20g masla
20g strúhanky
150ml mlieka
2 vajcia
60g strúhaného syra
petržl.vňať
Postup:
Karfiol uvaríme do polomäkka, slaninu nakrájame nadrobno a rozškvaríme. Do misy
dáme na malé kocky pokrájané žemle, zalejeme rozškvarenou slaninou a pomiešame.
Odkvapkaný karfiol rozdelíme na ružičky, pridáme k žemliam, osolíme, okoreníme,
pridáme mletú papriku, trocha muškátového orieška a všetko zľahka premiešame.
Pripravenú zmes vložíme do maslom vymastenej a strúhankou vysypanej misy z jenského
skla, zalejeme mliekom rozšľahaným s vajciami, posypeme syrom a v rúre zapekáme
asi 15 minút. Keď je nákyp hotový, posypeme petržl.vňaťou.