Pečenáče

Potrebujeme:
1 kg cukety
1 KL soli
150 g tvrdého syra
1 strúčik cesnaku
1 cibuľu
4 PL strúhanky
2 vajcia
1 PL solamylu
2 PL hladkej múky
strúhanku na obalenie, olej na vyprážanie
nálev: 1750 ml vody, 500 ml octu, 1 vrecko DEKO, 4 stonky kôpru

Postup:
Cukety olúpeme, nastrúhame na rezance a premiešame so soľou. Necháme asi hodinu odležať a potom vytlačíme prebytočnú vodu. Pridáme nastrúhaný syr, vajcia, prelisovaný cesnak, strúhanku, solamyl, múku a nadrobno nasekanú cibuľu. Zmes dobre prepracujeme.
Zo zmesi tvarujeme guličky, ktoré obalíme v strúhanke. V hlbšej panvici rozpálime väčšie množstvo oleja a guličky na ňom osmažíme zo všetkých strán (asi 8-10 minút). Osušíme ich od nadmerného tuku a necháme vychladnúť.
Nálev: vodu zvaríme s octom, vsypeme DEKO a povaríme 5 minút na miernom ohni. Pečenáče narovnáme do zaváracích pohárov, preložíme kúskami kôpru a zalejeme vlažným nálevom. Uzatvoríme a necháme asi 5 dní odležať.