Plnený kel

Potrebujeme:
1 stredne veľký kel, 100g údenej slaniny, 1 cibuľa, mäsový vývar.
Plnka: 250g hov. a 150g bravč.mäsa, 1 cibuľa, 2 str.cesnaku, soľ, ml.čierne a nové korenie, 2 vajcia, 100g udusenej ryže.

Postup:
Kel očistíme, sparíme vriacou vodou, necháme vychladnúť a potom listy rozvinieme tak, aby sme ich z hlávky nevylomili. Stredné listy vytrhneme a pripravenou plnkou plníme kel medzi listami. Jednotlivé listy postupne prikladáme do pôvodného stavu a medzi ne ukladáme plnku. Keď sú všetky listy zvinuté, kel previažeme hrubou niťou aby sa nerozpadol a aby plnka počas prípravy z neho nevytiekla. Vo veľkom hrnci rozpražíme údenú slaninu pokrájanú na malé kocky, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, speníme, vložíme naplnený kel, podlejeme horúcim vývarom, prikryjeme a dusíme v rúre asi 2 hodiny.
Plnka: obidve druhy mäsa pomelieme, pridáme nadrobno posekanú cibuľu, rozotretý cesnak, soľ, korenie, rozšľahané vajcia, ryžu a všetko premiešame.