Šošovicový prívarok

Potrebujeme:
2 hrnčeky šošovice
bobkový list
2PL tuku
2PL múky
300ml mlieka alebo 100-200ml smotany
soľ
ocot
2 zemiaky

Postup:
Šošovicu preberieme, opláchneme a necháme namočenú asi 2 hodiny. Po napučaní by mala voda prekrývať šošovicu asi 2-3cm. Pridáme bobkový list (nesolíme, aby sa rýchlejšie uvarila), prikryjeme a varíme pomaly, na miernom ohni domäkka, asi 25 minút. Uvarenú šošovicu poznáme prehryznutím zrnka. Očistíme zemiaky, pokrájame na malé kocky a uvaríme v osolenej vode. Z tuku a múky pripravíme tmavšiu zápražku, pridáme k šošovici, rozmiešame, osolíme a varíme 5-10minút. Pridáme uvarené zemiaky a smotanu. Ak treba, dolejeme mliekom a okyslíme octom. Prívarok podávame k pečeným vajciam alebo dusenému mäsu, údenému mäsu s tmavým chlebom.