Zapekaný karfiol 1

Potrebujeme:
2 stredne veľké karfioly, 2 sľahačky, 2 vajcia, 2KL maizeny, ml.korenie, soľ, tuk strúhanku.

Postup:
Očistený a umytý karfiol uvaríme v slanej vode do polomäkka. Odkvapkaný ho rozoberieme na ružice, rovnomerne poukladáme do pekáča vytretého maslom alebo masťou a vysypaného strúhankou. Zalejeme smotanou v ktorej sme rozmiešali vajcia, korenie, soľ a maizenu. Karfiol zapekáme v stredne teplej rúre asi 30min. Podávame s varenými zemiakmi a zel.šalátom. Chutí aj za studena.

Zapekaný karfiol 2

Potrebujeme:
1 karfiol, 250g eidamu, 100g údeného mäsa, 2LP masla, 200ml mlieka, 3PL hl.múky, soľ, korenie, mušk.orech.

Postup:
Karfiol asi 10 min.povaríme. Polovicu syra a mäso nakrájame na tyčinky, ostatný syr nastrúhame. Karfiol vložíme do zapekacej misy ružičkami nadol a "prešpikujeme" ho syrom a mäsom. Na masle opražíme múku, za stáleho miešania zalejeme mliekom a necháme prejsť varom, hneď odstavíme a okoreníme. Omáčkou prelejeme karfiol, posypeme syrom a dáme zapiecť.