Zemiaky na kyslo 1
Potrebujeme:
600g zemiakov, 40g masti, 50g hl.múky, mlieko, vodu, soľ, 1 bobk.list, ocot, 2,5dl
kyslej smotany, 1PL kôpru.
Postup:
Menšie zemiaky uvaríme v šupe a pokrájame na kolieska. Z masti a múky pripravíme
bledú zápražku, zalejeme mliekom a vodou, povaríme, pridáme pokrájané zemiaky,
bobk.list, soľ a povaríme. Dochutíme octom, kyslou smotanou a kôprom. Ako príloha
sú vajcové krokety a chlieb.
Zemiaky na kyslo 2
Potrebujeme:
800g zemiakov, cibuľa, 50g masla, 5 gul.nového korenia, 1 menší bobk.list, štipku
tymiánu, 2 lkinčeky, 1PL a 1 KL hl. múky, soľ.
Postup:
Očistené zemiaky varíme v osolenej vode s cibuľou pokrájanou na rezance. Opražíme
múku a rozmiešame ju s maslom. Korenie povaríme v menšom množstve vody ochutenej
octom a scedíme. Zápražku a odvar z korenia pridáme k zemiakom a spoločne všetko
varíme domäkka. Podávame ako samostaný pokrm so sladkým alebo kyslým mliekom.