Zemiaky na kyslo 1

Potrebujeme:
600g zemiakov, 40g masti, 50g hl.múky, mlieko, vodu, soľ, 1 bobk.list, ocot, 2,5dl kyslej smotany, 1PL kôpru.

Postup:
Menšie zemiaky uvaríme v šupe a pokrájame na kolieska. Z masti a múky pripravíme bledú zápražku, zalejeme mliekom a vodou, povaríme, pridáme pokrájané zemiaky, bobk.list, soľ a povaríme. Dochutíme octom, kyslou smotanou a kôprom. Ako príloha sú vajcové krokety a chlieb.

Zemiaky na kyslo 2

Potrebujeme:
800g zemiakov, cibuľa, 50g masla, 5 gul.nového korenia, 1 menší bobk.list, štipku tymiánu, 2 lkinčeky, 1PL a 1 KL hl. múky, soľ.

Postup:
Očistené zemiaky varíme v osolenej vode s cibuľou pokrájanou na rezance. Opražíme múku a rozmiešame ju s maslom. Korenie povaríme v menšom množstve vody ochutenej octom a scedíme. Zápražku a odvar z korenia pridáme k zemiakom a spoločne všetko varíme domäkka. Podávame ako samostaný pokrm so sladkým alebo kyslým mliekom.