Potrebujeme:
600g diviačieho mäsa zo stehna
100g údenej slaniny
1 cibuľu
1 mrkvu
1 petržlen
kúsok zeleru
1 bobkový list
soľ
mleté a celé čierne korenie
nové korenie
korenie Divočina
200ml červeného vína
100g čerstvých šampiňónov
40g hladkej múky
250ml kyslej smotany
šťavu z polovice citróna
cukor
olej
Postup:
Mäso vopred prešpikujeme kúskami slaniny, nasolíme, okoreníme čiernym mletým
korením a korením divočina, a necháme pár hodín odstáť v chladničke. Zvyšok
slaniny pokrájame na malé kocky a vyškvaríme na masť na ktorej mäso prudko opečieme
zo všetkých strán a odložíme do tepla. Do výpeku pridáme nakrájanú cibuľu, mrkvu,
petržlen, zeler a orestujeme. Časť orestovanej zeleniny dáme na dno pekáča alebo
misy z jenského skla, položíme mäso a zvyškom mäso posypeme. Pridáme bobkový
list, celé čierne a nové korenie, podlejeme vínom a prikryté upečieme domäkka.
Potom mäso vyberieme a nakrájame na plátky. Šťavu precedíme.
Šampiňóny nakrájame na plátky a podusíme na oleji. Zaprášime múkou, zalejeme
precedenou šťavou z mäsa, rozmiešame a chvíľu povaríme. Potom odstavíme, vmiešame
smotanu, ochutíme citrónovou šťavou a cukrom, pridáme precedenú zeleninu a opäť
chvíľu povaríme. Podávame s knedľou alebo cestovinou.
pozn. autora: recept je možné pripraviť aj z iného mäsa ako divina, ale neskúšal
som. :-)