Pečené bravčové koleno 1

Potrebujeme:
8 bravčových kolien, korenie, soľ, 2-3PL masti, 2 velké cibule, 250ml tmavého piva a mäsového vývaru.

Postup:
Kolená umyjeme a dôkladne osušíme, do mäsa votrieme soľ a korenie. Masť rozpustíme v pekáči a kolená na nej postupne zo všetkých strán asi 10 min. opekame.
Cibuľu rozštvrtíme s pridáme k mäsu, prielejeme pivo a všetko neprikryté pečieme v rúre pri 180°C. podľa potreby podlievame vývarom a kolená často potierame vypečenou šťavou. Pečené kolená chutia teplé aj studené.

Pečené bravčové koleno 2

Potrebujeme:
1 zadné koleno
6-7 str. cesnaku
1 väčšiu cibuľu
korenie podľa fantázie
Marináda: 250ml vody, 2 PL vegety, šťava z 2 citrónov

Postup:
Deň vopred vykostíme koleno, takto nám vznikne plát mäsa aj s kožou, ktoré dáme trocha povariť (nie úplne domäkka). Vyberieme z vývaru, necháme vychladnúť a dobre potrieme rozotreným cesnakom. Naložíme do marinády, prikryjeme a dáme do chladničky. Občas obrátime. Na druhý deň vložíme do pekáča kožou navrch, pridáme zvyšnú marinádu, posypeme nakrájanou cibuľou a prikryté pečieme asi 40 minút. Potom odokryjeme a dopečieme aby bola koža chrumkavá. V recepte nie je použitá soľ, ale je možné mäso podľa chuti dosoliť a okoreniť podľa vlastnej fantázie. Podávame s chlebom, chrenom, horčicou alebo feferónami.