Zapekaná cestovina 1
Potrebujeme:
1 balík cestovín (kolienka, rezance, mušličky, fliačky), 200g údeného mäsa (alebo
klobásy, salámy, zvyšky iného mäsa), 1 konzervu hrášku, 2 mrkvy, 1 karfiol, 2dl
mlieka, 2 vajcia, 1KL vegety, 50g tvrdého postrúhaného syra, olej, soľ, petržl.vňať.
Postup:
Cestoviny uvaríme a scedíme. Zvlášť uvaríme v malom množstve slanej vody mrkvu
nakrájanú na kocky a rozobratý karfiol a scedíme. Scedíme aj konzervovaný hrášok.
Mäso pomelieme alebo pokrájame na malé kúsočky. Všetko zmiešame a dáme do vymastenej
ohňuvzd.misy a slabo zapečieme. Potom vyberieme a zalejeme mliekom s rozhabarkovaným
vajcom a vegetou. Dáme zapekať. Pred záverom posypeme syrom a dopečieme.
Zapekaná cestovina 2
Potrebujeme:
1 balík cestovín, 1 konzervu žampiónov, maslo, strúhanku, šľahačku, 1 vajce, trocha
strúhaného syra, pažítku, soľ, ml.biele korenie.
Postup:
Cestoviny uvaríme podľa návodu, žampióny udusíme na masle, nákypovú formu vymastíme
maslom a vysypeme strúhankou. Najprv do nej dáme vrstvu cestovín, potom vrstvu
udusených žampiónov a pokračujeme až pokým neminieme všetky suroviny. Nakoniec
všetko zalejeme omáčkou, ktorú pripravíme zo smotany na šľahanie, vajíčka, strúhaného
syra, nasekanej pažítky, soli a korenia. Zapečieme v rúre dozlatista.