Hanácke koláčiky
Potrebujeme:
2dl mlieka, 40g prášk. cukru, 30g droždia, 400g hrubej múky, soľ, 2 vajcia, 2
žĺtky, 50g masla, 1PL citr.šťavy, 60g slivkového lekváru, 1 vajce na potretie,
tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu.
Tvarohová plnka: 200g tvarohu, 1 žĺtok, 50g práškového cukru, 1PL vanilky.
Posýpka: 40g hrubej múky, 40g masla, 40g prášk.cukru
Z mlieka, cukru, droždia a 1PL múky pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť.
Preositu múku osolíme, pridáme vajcia, žĺtky, maslo, citr,šťavu, kvások a dobre
vymiešame. Cesto rozvaľkáme, povykrajujeme kolieska ktoré necháme nakysnúť. Potom
ach naplníme tvarohovou plnkou, sformujeme do okrúhleho tvaru, uložíme na vymastený
a múkou vysypaný plech a znovu necháme trocha nakysnúť. Nakoniecdo stredu koláčika
spravíme jamku ktorú naplníme slivkovým lekvárom, okraje potrieme vajcom, posypeme
posýpkou a upečieme.
Tvaroh.plnka: tvaroh pretrieme, pridáme žĺtok, práškový a vanilkový cukor
a vymiešame.
Posýpka: múku, cukor a maslo premiešme a rozdrvíme.