Krehká ríbezľová štrúdľa

Potrebujeme:
250g lístkového cesta

Plnka:
400 ml mlieka
200g kryštálového cukru
80g Zlatého klasu (2 balíčky)
2 vajcia
500g mäkkého tvarohu (2 balenia po 250g)
400-500g čiernych alebo červených ríbezlí
1 vajce na potretie

Postup:
Pripravíme plnku: z mlieka, cukru, Zlatého klasu a žĺtok uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Do vychladnutého pridáme tvaroh a vmiešame tuhý sneh z bielkov. Toto množstvo stačí na 2 veľké štrúdle.
Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, natrieme ho plnkou, posypeme ríbezľami, a opatrne zvinieme. Preložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200?C. Po vychladnutí pokrájame na kúsky a posypeme práškovým cukrom.
Je možné použiť aj iné ovocie, ja som použil zmes čiernych a červených ríbezlí..


Foto: Lukáš Kimlička 2009 ®