Marlenka - starodávny recept ruských žien (receptom prispela Renáta)

Potrebujeme:
100 g masla
2 PL medu
250 g cukru
1 KL octu
1 PL jedlej sódy
2 vajcia
700 g hladkej múky
Krém: 200 g masla, 1 Salko, mleté vlašské orechy, koňak (nemusí byť)

Postup:
Sódu s octom zmiešajte, do hrnca dajte maslo, med, cukor a vymiešajte. Potom pridajte ocot zo sódou a znovu vymiešajte. Zmes dajte na oheň a za stáleho miešania pridajte vajce. Stále miešajte, až sa na povrchu objaví pena a zmes zhnedne, potom ihneď odstavte.
Po čiastočnom vychladnutí pridajte preosiatu hladkú múku, vypracujte cesto, prikryte a nechajte hodinu odpočívať na teplom mieste.
Po odpočinutí cesto rozdeľte na 7-8 guličiek a každú roztlačte na tenkú placku a dajte piecť.
Salko 3 hodiny mierne varte celé ponorené vo vode, tie 3 hodiny je nutné dodržať. Potom ho nechajte vychladnúť (vznikne tuhá hnedá hmota). Vyklopte ju a s maslom rozmixujte, ďalej môžete pridať oriešky a trochu koňaku.
Jednotlivé placky potrite krémom a jednu postrúhajte na posledný krém na povrchu torty (môže sa zmiešať s instantným kakaom, prípadne i orieškami).