Tiramisu 1

Potrebujeme:
1 vrecúško piškót Opavia, 1 dcl orechového likéru alebo rumu, 250 ml silného espressa, 3 vajcia, 3 lyžičky práškového cukru, 325 g tvarohu, 1 balíček želatíny, 0,5 l vody, 65 g studenej horkej čokolády.

Postup:
Polovicu piškót poukladáme na dno plytkej štvorhrannej misky (s obsahom asi 1 liter). 0,5 dcl likéru zmiešame s kávou a s polovičkou pokvapkáme piškóty. Z bielkov a cukru ušľaháme sneh. Želatínu rozmiešame v 0,5 l vody a mierne zohrievame, kým sa nerozpustí. Vymiešame žĺtky s cukrom na hustú penu, potom pridávame tvaroh, želatínu, sneh a zvyšok alkoholu. Polovicu tejto zmesi dáme do misky a prekryjeme druhou polovicou piškót, ktoré pokvapkáme zvyškom kávy s likérom. Prekryjeme zvyškom zmesi a povrch múčnika posypeme na hrubo nastrúhanou čokoládou. Dáme do chladnička na 2 - 3 hodiny.

Tiramisu 2

Potrebujeme:
22 podlhovastých piškót
silnú kávu
rum
2 nátierkové maslá (smotanové, bez príchute..)
2 smotany na šľahanie
cukor
vanilkový cukor
kakao

Postup:
Uvaríme silnú kávu, zrnkovú ,nie instantnú a precedíme ju. Necháme vychladnúť. Nátierkové maslá vyklopíme do väčšej misky a zasypeme 5 PL práškového cukru a jedným vanilkovým cukrom a zalejeme smotanou. Šľaháme elektrickým šľahačom asi 1,5-2 minúty až pokiaľ nám nevznikne hustý krém.
Na dno tortovej formy naukladáme vedľa seba piškóty, niektoré treba aj nalámať, a dôkladne pokvapkáme kávou a potom rumom. Na piškóty rozotrieme polovicu krému a uhladíme. Naň poukladáme opäť piškóty a zase dobre pokvapkáme kávou a rumom. Nakoniec pridáme druhú polovicu krému, uhladíme a posypeme silnou vrstvou kakaa. Uložíme na noc do chladničky.