Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, prisypeme 1 PL cukru, zaprášime hladkou múkou a necháme v teple vykysnúť. Do misy nasypeme múku, 8 PL cukru, vanilkový cukor, štipku soli, citrónovú kôru, nastrúhaný muškátový oriešok, žĺtok, rozmrvený badyán, prilejeme vykysnutý kvások a prehnetieme. Nakoniec pridáme vychladnuté roztopené maslo a všetko spracujeme. Keď sa cesto nelepí ku stenám misy, prisypeme umyté hrozienka, olúpané nasekané mandle a cesto ešte prehnetieme. Utvoríme v mise hladký bochník, poprášime ho múkou a necháme prikrytý kysnúť na teplom mieste (pri väčšom množstve cesta aj cez noc).
Vykysnuté cesto rozdelíme na doske na 9 dielov a upletieme vianočku. Prvú vrstvu pletieme zo štyroch prameňov, druhou z troch a tretiu vrstvu z dvoch prameňov. Pergamenový papier potretý tukom položíme na plech a naň postupne vrstvíme pramene vianočky. Chvíľu necháme na plechu dokysnúť. Pred vložením do rúry ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme nasekanými mandľami. Nakoniec vianočku prepichneme u oboch krajoch aj uprostred špajdľami, aby sa vrstvy cesta pri pečení nezborili. Pečieme zvoľna asi 45 minút.