Potrebujeme:
Kvások: 4PL mlieka, 2PL kryšt. cukru, 2 kocky droždia
Cesto:
750g hladkej múky
125g kryšt. cukru
250ml mlieka
1 vanilkový cukor
štipku soli
250g masla
muškátový orech
karadmón
300g hrozienok
namočených v rume
100g posekaných mandlí
kandizovanú citrónovú kôru
práškový cukor
vanilkový cukor
Postup:
Zo surovín na cesto a kvások vymiesime cesto a necháme vykysnúť. Potom na doske
miesime 10 minút, postupne pridávame scedené hrozienka, mandle a kandizovanú
citrónovú kôru. Cesto rozdelíme na 2 diely a vyvaľkáme na oválny tvar, každý
diel pozdĺžne preložíme na polovicu a necháme stáť. Položíme na papier na pečenie
a pečieme 45-55 minút pri 160oC.
Horúce natrieme roztopeným maslom a poriadne pocukríme práškovým a vanilkovým
cukrom. Po vychladnutí zabalíme do alobalu a necháme stáť 2-3 týždne.