Záhorácky guláš

1.
Potrebujeme:
400g bravč.pliecka, 400g hlávk.kapusty, 200g cibule, 60g tuku, 2dl smotany, 20g hl.múky, 10g ml.papriky, 10g cukru, ocot, 10g suš.húb, vodu alebo vývar, soľ.

Postup:
Na rozohriatom tuku speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme na kocky pokrájané mäso, opražíme, pridáme papriku a posekané sušené huby, osolíme, podlejem a všetko udusíme do mäkka. Šťavu zahustíme zápražkou, prevaríme a pred podávaním zjemníme rozšľahanou smotanou, podávame so zemiakmi alebo chlebom.

2.
Potrebujeme:
400g bravč.pliecka, 50g masti, 3 cibule, 2KL sladkej papriku, 1PL sušených húb, soľ, vodu alebo vývar, 400g bielej hlávkovej kapusty, cukor, hl.múku, 2dl smotany.

Postup:
Na masti speníme dozlatista nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso nakrájané na väčšie kocky a opražíme. Vmiešame papriku, osmahneme, pridáme posekané vopred namočené huby, osolíme, podlejeme vývarom a dusíme takmer domäkka. Šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, osmahneme, zalejeme vodou a rozmiešame. Kapustu nakrájame na štvorčeky, so štipkou cukru vmiešame do gulášu, všetko dodusíme do mäkka a zjemníme smotanou.

3.

Potrebujeme:
400g bravč. pliecka
1 cibuľu
mletú papriku
hrsť sušených húb
masť
soľ
2 PL hladkej múky
30g hlávkovej kapusty
1 pochúťkovú smotanu

Postup:
Nadrobno nasekanú cibuľu speníme na masti, pridáme na kocky pokrájané mäso a opražíme. Poprášime paprikou, krátko popražíme a pridáme vopred namočené sušené huby. Osolíme, podlejeme vodou a udusíme takmer domäkka, šťavu zahustíme múkou, pridáme pokrájanú kapustu, podľa potreby podlejeme vodou a prikryté udusíme domäkka. Nakoniec pridáme smotanu a krátko povaríme. Podávame s knedľou alebo chlebom.