Potrebujeme:
500g hovädzieho mäsa na guláš
2ks párkov
2 väčšie cibule
3-4 str.cesnaku
1 malé sterilizované lečo
soľ
mleté korenie
olej
chilli alebo tabasco
majoránka
nastrúhaný tvrdý syr
cibuľová vňať
1PL hladkej múky
200ml kyslej smotany
Postup:
Než začneme s jeho prípravou, zásobíme sa dostatočným množstvom piva. Guláš
má meno ukrutný preto, že po ňom nasleduje ukrutný smäd...
Umyjeme
hovädzie mäso a nakrájame si ho na kocky. Olúpeme cibuľu a tiež ju nakrájame
nadrobno. V kastróle rozpálime olej, na ňom speníme do zlatista nakrájanú cibuľu,
pridáme mäso nakrájané na kocky a krátko osmahneme, aby sa zatiahlo. Podlejeme
ho horúcou vodou alebo ešte lepšie horúcim mäsovým vývarom (množstvo podľa veľkosti
kastróla) a kastról uzatvoríme. Dusíme 40 minút, potom , pridáme nakrájanú údeninu,
všetko zalejeme lečom, osolíme, okoreníme, pridáme chilli, rozotrený cesnak
a majoránku a chvíľu spoločne povaríme. Občas zamiešame. Akonáhle všetko zmäkne,
zahustíme kyslou smotanou. Pokiaľ sa nám zdá guláš riedky, môžeme ho ešte poprášiť
trochou múky. Miesto smotany možno guláš tiež zahustiť nastrúhaným tvrdším chlebom.
Podávame s prílohami, ktoré sú ku gulášu obvyklé - s chlebom, pečivom či cestovinami.
A samozrejme pohárom oroseného piva...