Hovädzia roláda
Potrebujeme:
750g hovädzieho stehna (dvojitý plát), 200g údenej slaniny, horčicu, ml.korenie,
soľ, 1 žemľu, 1 petržlen, 1 vajce, 1PL hrášku (mrkvy, húb, salámy, pečene a pod.),
2 cibule, 1 bobkový list.
Postup:
Mäso na tenko vyklepeme, plát osolíme, potrieme horčicou, okoreníme a pokryjeme
tenkými plátkami slaniny. Plnkou potrieme 4/5 plátu a zvinieme ho smerom k nenatretému
okraju. Roládu zopneme ihlicami a pevne zviažeme špagátom.
Plnka: zvyšok slaniny a cibuľu nakrájame nadrobno, podusíme, pridáme nastrúhaný
petržlen a korenie, zmiešame s namočenou a vyžmýkanou žemľou a vajcom, pripadne
s inými prísadami napr. hráškom dusenými hubami a pod. Osolíme.
Naplnenú roládu pečieme s bobkovým listom prikrytú, posypanú cibuľou a počas pečenia
v stredne teplej rúre podlievame. Podávame s ľubovoľne upravenými zemiakmi alebo
ako studený nárez so zeleninou.