Hovädzia roláda

Potrebujeme:
750g hovädzieho stehna (dvojitý plát), 200g údenej slaniny, horčicu, ml.korenie, soľ, 1 žemľu, 1 petržlen, 1 vajce, 1PL hrášku (mrkvy, húb, salámy, pečene a pod.), 2 cibule, 1 bobkový list.

Postup:
Mäso na tenko vyklepeme, plát osolíme, potrieme horčicou, okoreníme a pokryjeme tenkými plátkami slaniny. Plnkou potrieme 4/5 plátu a zvinieme ho smerom k nenatretému okraju. Roládu zopneme ihlicami a pevne zviažeme špagátom.
Plnka: zvyšok slaniny a cibuľu nakrájame nadrobno, podusíme, pridáme nastrúhaný petržlen a korenie, zmiešame s namočenou a vyžmýkanou žemľou a vajcom, pripadne s inými prísadami napr. hráškom dusenými hubami a pod. Osolíme.
Naplnenú roládu pečieme s bobkovým listom prikrytú, posypanú cibuľou a počas pečenia v stredne teplej rúre podlievame. Podávame s ľubovoľne upravenými zemiakmi alebo ako studený nárez so zeleninou.