Karibský oheň

Potrebujeme:
2 veľké kusy roštenky po 400g, 1 červenú feferónku, kúsok zázvoru (2cm), 2 voňavé klinčeky, šťava z 1 citrónu, 2PL bieleho rumu, 2PL čerstvého a KL sušeného koriandra, soľ, 2 str.cesnaku.
Studená omáčka: 1 papája (príp.veľká zrelá hruška), 400g rajčín, 2PL citrónovej šťavy, 2PL pomarančovej šťavy, kayenské korenie, 2PL oleja.

Postup:
Feferónku pozdĺžne prerežeme, vyberieme jadierka, umyjeme a nakrájame na rezance. Zázvor očistíme a nasekáme. Oboje v miske zmiešame s voňavými klinčekami, citrónovou šťavou, rumom, koriandrom a soľou. Cesnak olúpeme, pretlačíme a vmiešame do nálevu. Do misky dáme mäso, poobraciame ho z každej strany v náleve a necháme marinovať 2 hodiny. Papáju prerežeme napoly, odstránime jadierka, dužinu z jednej polovice nakrájame na kocky a roztlačíme vidličkou. Rajčiny prerežeme na štvrtinky, vyberieme jaderník a nadrobno nakrájame. Papáju a rajčiny zmiešame s 2PL citrónovej a pomarančovej šťavy, dochutíme soľou a kayenským korením. Na panvici zohrejeme olej, prichystané mäso z každej strany opekáme asi 4 minúty. Mäso necháme chvíľu oddýchnuť a potom nakrájame na plátky. Nikdy nekrájame hneď, inak by vytiekla šťava a mäso by zostalo suché. Jamajské steaky podávame s papájovo-rajčinovou omáčkou, so slanými zemiakovými lupienkami alebo opekanými zemiakmi.