Sviečková krok za krokom

Potrebujeme :
1 kg g zadného hovädzieho mäsa 150 g slaniny 500 g mrazenej zeleniny pod sviečkovú 200 g zeleru 100 g mrkvy 2 cibule 2 kyslej smotany 2 PL hladkej múky citrónovú šťavu 1 PL cukru krupice 2 bobkové listy 3 PL octu 3 PL masla 6 guličiek nového korenia 8 guličiek čierneho korenia 1 PL tymiánu

Postup:
Mäso na sviečkovú dobre opláchneme, osušíme a urobíme doň špikovacím nožom rovnomerne niekoľko otvorov, ktorými pretiahneme tenké hranolky slaniny. Pokiaľ to tvar mäsa dovolí, otvory pre prešpikovanie robíme po vlákne mäsa, pretože hotové mäso porciujeme kolmo na vlákna mäsa a tak prešpikovanie lepšie vynikne. Na dno kastrólu, v ktorom budeme mäso piecť, dáme zbytky slaniny a naň položíme upravené mäso. Mäso polejeme tromi lyžicami octu a na to ešte tromi lyžicami rozpusteného masla. Posypeme ho tymiánom, pridáme nové korenie, celé korenie a bobkové listy. Zasypeme mrazenou zeleninovou zmesou - nieje treba ju dávať rozmraziť, pokiaľ bola správne zmrazená a dá sa na mäso nasypať. K mrazenej zmesi pridáme ešte na kocky nakrájaný zeler, mrkvu a cibuľu. Kastról prikryjeme pokrievkou a dáme na 1 až dva dni do chladu (na balkón, do špajze či do spodnej časti chladničky). Pozor, v tejto fázi mäso nesolíme! Pri vlastnom pečení mäsa musíme počítať s tým, pečenie sviečkovej zo zadného hovädzieho trvá v klasickej rúre asi dve hodiny. Pred pečením mäso so zeleninou posolíme a zalejeme asi do polovice vodou či vývarom. Dáme do rúry a pečieme. Občas kontrolujeme a ak je treba, podlejeme horúcou vodou.
Sviečková získa najlepšiu chuť, keď sa aspoň raz počas pečenia všetka tekutina takmer vyparí a zelenina sa mierne osmahne. Po tomto stave však opäť podlejeme horúcou vodou a pečieme mäso ďalej až je mäkké. Hotové mäso vyberieme z kastróla, dáme ho na dosku a venujeme sa príprave omáčky. Zo zeleniny vyberieme bobkový list a pokiaľ možno i guličky nového korenia a čierneho korenia. Všetko ostatné rozmixujeme a nalejeme späť do kastróla. Povaríme a podľa potreby zriedime vývarom alebo horúcou vodou. Do omáčky zamiešame postupne kyslú smotanu a pokiaľ chceme mať omáčku hustejšiu, tak môžeme pridať i trocha hladkej múky rozmiešanej vo vlažnej vode. Omáčku stále zahrievame a miešame - omáčka by mala prejsť varom. Potom omáčku ochutnáme a podľa potreby prisolíme, okyslíme trochou citrónovej šťavy a osladíme. Mäso na doske nakrájame na porcie a dáme ho do hotovej omáčky prehriať. Podávame so žemľovou knedľou. Mäso možno ozdobiť kolieskom citrónu, lyžičkou brusnicového kompótu a kopčekom šľahačky.

Upozornenie: Vyše uvedený rozpočet je minimálne pre 8 osôb - sviečková je druhý deň o poznanie chutnejšia než prvý, najmä pre kuchárku, ktorá už nemusí variť. Druhý deň je väčšinou treba omáčku pred ohriatím zriediť trochou vody Príprava sviečkovej má pre menej skúsené gazdinky niekoľko úskalí: -nákup vhodného mäsa - tu je najlepšie si nechať poradiť od odborníkov, rozhodne však nieje nutné mäso na pravú sviečkovú -správne množstvo korenia - záleží na mnohých okolnostiach a chuti, dobrý odhad množstva korenia sa získa väčšinou až po niekoľkých pokusoch. - pri pridávaní kyslej smotany alebo dokyslenia sviečkovej sa môže stáť, že sa omáčka zrazí - tu je pomoc jednoduchá, nezúfať a znovu rozmixovať - ak je omáčka už hotová a nemá úplne tú očakávanú chuť, možno dodatočne prisoliť, osladiť a okysliť.
Príprava sviečkovej je obvykle zlatým klincom kuchárskeho umenia gazdinky a každá má svoje zaručené tipy a triky, ako urobiť tú svoju čo najlepšie a najchutnejšie. Napíšte mi ako pripravujete svoju sviečkovú!