Sviečková krok za krokom
Potrebujeme :
1 kg g zadného hovädzieho mäsa 150 g slaniny 500 g mrazenej zeleniny pod sviečkovú
200 g zeleru 100 g mrkvy 2 cibule 2 kyslej smotany 2 PL hladkej múky citrónovú
šťavu 1 PL cukru krupice 2 bobkové listy 3 PL octu 3 PL masla 6 guličiek nového
korenia 8 guličiek čierneho korenia 1 PL tymiánu
Postup:
Mäso na sviečkovú dobre opláchneme, osušíme a urobíme doň špikovacím nožom rovnomerne
niekoľko otvorov, ktorými pretiahneme tenké hranolky slaniny. Pokiaľ to tvar mäsa
dovolí, otvory pre prešpikovanie robíme po vlákne mäsa, pretože hotové mäso porciujeme
kolmo na vlákna mäsa a tak prešpikovanie lepšie vynikne. Na dno kastrólu, v ktorom
budeme mäso piecť, dáme zbytky slaniny a naň položíme upravené mäso. Mäso polejeme
tromi lyžicami octu a na to ešte tromi lyžicami rozpusteného masla. Posypeme ho
tymiánom, pridáme nové korenie, celé korenie a bobkové listy. Zasypeme mrazenou
zeleninovou zmesou - nieje treba ju dávať rozmraziť, pokiaľ bola správne zmrazená
a dá sa na mäso nasypať. K mrazenej zmesi pridáme ešte na kocky nakrájaný zeler,
mrkvu a cibuľu. Kastról prikryjeme pokrievkou a dáme na 1 až dva dni do chladu
(na balkón, do špajze či do spodnej časti chladničky). Pozor, v tejto fázi mäso
nesolíme! Pri vlastnom pečení mäsa musíme počítať s tým, pečenie sviečkovej zo
zadného hovädzieho trvá v klasickej rúre asi dve hodiny. Pred pečením mäso so
zeleninou posolíme a zalejeme asi do polovice vodou či vývarom. Dáme do rúry a
pečieme. Občas kontrolujeme a ak je treba, podlejeme horúcou vodou.
Sviečková získa najlepšiu chuť, keď sa aspoň raz počas pečenia všetka tekutina
takmer vyparí a zelenina sa mierne osmahne. Po tomto stave však opäť podlejeme
horúcou vodou a pečieme mäso ďalej až je mäkké. Hotové mäso vyberieme z kastróla,
dáme ho na dosku a venujeme sa príprave omáčky. Zo zeleniny vyberieme bobkový
list a pokiaľ možno i guličky nového korenia a čierneho korenia. Všetko ostatné
rozmixujeme a nalejeme späť do kastróla. Povaríme a podľa potreby zriedime vývarom
alebo horúcou vodou. Do omáčky zamiešame postupne kyslú smotanu a pokiaľ chceme
mať omáčku hustejšiu, tak môžeme pridať i trocha hladkej múky rozmiešanej vo vlažnej
vode. Omáčku stále zahrievame a miešame - omáčka by mala prejsť varom. Potom omáčku
ochutnáme a podľa potreby prisolíme, okyslíme trochou citrónovej šťavy a osladíme.
Mäso na doske nakrájame na porcie a dáme ho do hotovej omáčky prehriať. Podávame
so žemľovou knedľou. Mäso možno ozdobiť kolieskom citrónu, lyžičkou brusnicového
kompótu a kopčekom šľahačky.
Upozornenie: Vyše uvedený rozpočet je minimálne pre 8 osôb - sviečková
je druhý deň o poznanie chutnejšia než prvý, najmä pre kuchárku, ktorá už nemusí
variť. Druhý deň je väčšinou treba omáčku pred ohriatím zriediť trochou vody Príprava
sviečkovej má pre menej skúsené gazdinky niekoľko úskalí: -nákup vhodného mäsa
- tu je najlepšie si nechať poradiť od odborníkov, rozhodne však nieje nutné mäso
na pravú sviečkovú -správne množstvo korenia - záleží na mnohých okolnostiach
a chuti, dobrý odhad množstva korenia sa získa väčšinou až po niekoľkých pokusoch.
- pri pridávaní kyslej smotany alebo dokyslenia sviečkovej sa môže stáť, že sa
omáčka zrazí - tu je pomoc jednoduchá, nezúfať a znovu rozmixovať - ak je omáčka
už hotová a nemá úplne tú očakávanú chuť, možno dodatočne prisoliť, osladiť a
okysliť.
Príprava sviečkovej je obvykle zlatým klincom kuchárskeho umenia gazdinky a každá
má svoje zaručené tipy a triky, ako urobiť tú svoju čo najlepšie a najchutnejšie.
Napíšte mi ako pripravujete svoju sviečkovú!