Sviečková na smotane
1.
Potrebujeme
600g sviečkovice, 50g údenej slaniny(nemusí byť), soľ korenie, tuk, 1 cibuľa,
150g koreň.zeleniny, mäsový vývar, 1 bobk.list, 2 zrnká nového korenia, 40g hl.múky,
2,5dl kyslej smotany, cukor, citrónovú šťavu.
Postup:
Odležanú sviečkovicu odblaníme, prešpikujeme slaninou, osolíme okoreníme a opražíme
zo všetkých strán. Vyberieme a odložíme do tepla. Na tuku dáme speniť cibuľu,
pridáme očistenú pokrájanu zeleninu, opražíme a podlejeme vývarom. Pridáme mäso,
bobk.list, celé korenie, prikryjeme a dusíme do mäkka. Mäkké mäso vyberieme, šťavu
zahustíme múkou a povaríme 20 min. Pripravenú omáčku pretrieme aj so zeleninou
cez sitko, pridáme smotanu, podľa chuti osladíme a ochutíme citrónovou šťavou.
Mäso pokrájame na plátky a polejeme omáčkou.
2.
Potrebujeme:
Sviečkovicu, koreňovú zeleninu, cibuľu, horčicu, koreniny, smotanu, citrón, mlieko,
hladkúmúku, olej, cukor.
Postup:
Mäso orestujeme na rozpálenom oleji zo všetkých strán, potom ho vyberieme a pridáme
nastrúhanú zeleninu, cibuľu a 1 lyžicu horčice. Keď si zelenina pustí šťavu, pridáme
skaramelizovaný cukor podlejeme vodou a necháme zovrieť. Potom pridáme koreniny
a mäso. Necháme variť. Keď bude mäso mäkké, vytiahneme ho von a omáčku zahustíme
zátrepkou s hladkej múky a mlieka. Dochutíme šľahačkovou smotanou a citrónovou
šťavou, prípadne prevareným octom.