Potrebujeme:
750 g kuracieho masa (bez kože, kosti)
80g oravskej slaniny,
1 veľkú červená cibuľu
150 g šampiňónov
8 žemlí
1 zväzok petržlenovej vňate
4 varene vajíčka
3 surové vajcia
100g steriliz. hrášku
steriliz. kapiu
soľ
mleté čierne korenie
olej
strúhanku
Postup:
Kuracie mäso pokrájame na malé plátky, osolíme, okorením a dáme
odležať. Cibuľu pokrájame na drobno a opražíme na oleji, pridáme
očistené, na plátky pokrájané šampiňóny a dusíme asi 15 min. (Možno pridať aj
čerstvú červenú papriku).
Žemle namočíme, vyžmýkame a pridáme k nim posekanú petržl. vňať,
rozšľahané vajíčka, nadrobno posekané uvarené vajíčka, hrášok, kapiu a šampiňónovú
zmes. Dobre premiešame, osolíme, okoreníme a v prípade potreby
zahustíme strúhankou.
Hlbšiu formu na pečenie vyložíme plátkami slaniny. Na dno dáme vrstvu žemľovej
zmesi, na ňu rozložíme mäso. Ak máme mäsa viac, postup viackrát zopakujeme tak,
aby vrch tvorila žemľová zmes. Prikryjeme alobalom a dáme piecť asi na 40min.
Potom koláč odkryjeme a dopečieme.
foto Michal Kimlička ©2007