Kuracia roláda

1.
Potrebujeme:
1 kurča, soľ, 100g slaniny, 150g šunky, 30g rastl.tuku, 3 vajcia, 50g kápie, 50g mraz.hrášku, 60g masla, 2dl vody.

Postup:
Z kurčaťa odrežeme krídla, narežeme pozdĺž chrbtice a oddelíme mäso od trupu. Narežeme stehna, vykostíme ich a zasunieme dovnútra. Vzniknutý plát naklepeme, osolíme, okoreníme, kladieme naň plátky šunky, praženicu, posypeme kápiou, hráškom, pevne stočíme do rolády a zviažeme. Posolíme, vložíme do maslom vymasteného pekáčika a za občasného podlievania pečieme do mäkka.

2.
Potrebujeme:
1 kurča, soľ, mleté čierne korenie, 1PL oleja, hydinový vývar.
Plnka: 1PL oleja, 1 cibuľa, 100g húb, 150g šunky alebo šunkovej salámy, 2 žemle, 2PL mlieka, 2 vajcia, soľ, postrúhaný muškátový orech, 1PL zelenej posekanej petržl.vňate.

Postup:
Kurča najprv vykostíme tak že prsia prerežeme po dĺžke vedľa kosti a opatrne odrežeme mäso a kožu. Potom vykostíme stehná tak, aby vznikol plát mäsa, ktorý osolíme, okoreníme, naplníme pripravenou plnkou, zvinieme, previažeme hrubou niťou a prudko opečieme v rozohriatom oleji zo všetkých strán. Potom podlejeme vývarom a upečieme do mäkka.
Plnka: v rozohriatom oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme huby pokrájané na plátky a šunku alebo salámu pokrájanú na kocky, opražíme do zlata a necháme vychladnúť. Žemle pokrájame na malé kocky, sparíme horúcim mliekom, pridáme vajcia, soľ, muškátový orech, petržlenovú vňať, opraženú šunku s hubami a spolu premiešame.