Kurča na zemiakoch

1.
Potrebujeme:
1 kurča, 2kg zemiakov, 1dl oleja, 1 šľahačkovú smotanu, 1PL mletej papriky, 1KL mletého č.korenia, 1KL soli, 100g strúhaného syra.

Postup:
Zemiaky očistíme, pokrájame na plátky a dáme na olejom vymastený pekáč. V miske dobre vymiešame šľahačku so soľou, paprikou a korením a nakoniec pridáme postrúhaný syr. Do tejto zmesi namáčame jednotlivé porcie kurčaťa a ukladáme na zemiaky. Pečieme neprikryté v rozohriatej rúre do mäkka.

2.
Potrebujeme:
1 kurča, 1kg zemiakov, 600g kyslej kapusty, 1 šľahačku, soľ, ml.korenie, ml.papriku.

Postup:
Očistené zemiaky pokrájame na plátky a uložíme na vymastený pekáč. Posolíme. Na zemiaky rozložíme vrstvu surovej kyslej kapusty. Na kapustu poukladáme osolené a okorenené porcie kurčaťa, povrch opaprikujeme a zalejeme šľahačkou. Pekáč prikryjeme alobalom tak, aby sa suroviny pod ním zapekali a upečieme do mäkka. Alobal odstránime a povrch necháme zapiecť do chrumkava.

3.
Potrebujeme:
1 kurča, zemiaky, olej, šľahačka, vegetu, soľ, horčica, 1 kocka Masoxu, 1 vajcia, mlieko, šunku alebo šunkovú saláma, plátkový syr.

Postup:
Zemiaky očistíme, nakrájame na kolieska a uložíme na vymastený pekáč. Kurča rozporcujeme, zbavíme kože, osolíme, obalíme v múke a v rozšľahaných vajciach s mliekom. Opečieme zo všetkých strán na panvici dozlatista. Na zemiaky uložíme opečené porcie kurčaťa, na každú kladieme plátok šunky a syra. Zalejeme zmesou šľahačky, 1PL horčice a Masoxu rozpusteného v troche horúcej vody. Dáme zapiecť do vyhriatej rúry. Pečieme asi 1 hodinu neprikryté domäkka.