Potrebujeme:
1,2kg kurča
1 KL soli
1 PL hladkej múky
3 PL masti
1 cibuľu
100g čerstvých žampiónov
100g kuracej pečene
2 rajčiny
mleté čierne korenie
2 lístky estragónu
petržlen. vňať
100ml bieleho vína
1 PL masla
Postup:
Očistené, vypitvané, umyté, osušené kurča rozsekneme na polovice a odsekneme
chrbtovú kosť. Kurča rozkrájame na štvrtky a narežeme stehenné a krídelné kĺby.
Pripravené štvrtky osolíme, obalíme v múke, opečieme z oboch strán na masti
a necháme pod pokrývkou pomaly dusiť. Potom porcie mäsa vyberieme, preložíme
do vhodnej nádoby a udržujeme v teple. Do výpeku pridáme nadrobno nakrájanú
cibuľu, na kocky nakrájané žampióny, očistenú, na kúsky nakrájanú kuraciu pečeň,
olúpané a jadrovníkov zbavené rajčiny ( v zimnom období rajčinový pretlak),
a spolu krátko popražíme. Potom zmes okoreníme mletým čiernym korením, najemno
nasekaným estragónom a petržlen. vňaťou, zalejeme vínom, podľa potreby aj vodou
a na silnom ohni rýchlo prevaríme a zalejeme porcie kurčaťa. Kurča so šťavou
krátko podusíme, odstavíme a pridáme maslo. Podávame s hranolkami alebo opekanými
zemiakmi.