Vianočná
morka
Potrebujeme:
1 morku
200 g mandlí
1-1,5 dl jedlého oleja
múku
vývar alebo voda
300 g žemlí
2 dl mlieka
100 g masla
4 vajcia
petržlenovú vňať
muškátový oriešok
Postup:
Očistenú a osušenú morku naplníme osobitne pripravenou plnkou a zašijeme. Na povrchu
ju ozdobíme mandľami, osolíme, uložíme na pekáč s olejom a dáme do vyhriatej rúry.
Počas pečenia morku obraciame, aby koža rovnomerne zružovela a polievame olejom.
Upečenú morku vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou a opražíme. Zalejeme
vývarom alebo vodou a varíme dovtedy, kým sa tuk neoddelí od šťavy. Morku nakrájame
na porcie aj s plnkou a polejeme upravenou šťavou.
Príprava mandlí na ozdobenie morky: Mandle sparíme, olúpeme a nakrájame do
tvaru klina. Pomocou ostrého noža ich nahusto povpichujeme do pŕs a stehien morky.
Príprava plnky: Žemle nakrájame na menšie kocky a pokropíme mliekom. Maslo
a žĺtky vymiešame do peny, z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme nadrobno posekanú
zelenú petržlenovú vňať a nastrúhaný muškátový oriešok. Zvyšok mandlí nakrájame
a pridáme do plnky, ktorú zľahka vymiešame. Plnkou naplním brušnú dutinu morky.