Moskovská plnená kapusta
Potrebujeme:
1 menšiu hlávku kapusty, 500g prerasteného bôčika (pliecka), 400g ryže, 3 mrkvy,
3-4 rajčiny, 2-3 papriky, 1 cibuľu alebo 3dl lečo, 1 vajce, 1 str.cesnaku, 3dl
sladkej smotany, 1KL vegety, č.korenie, strúhanku, soľ, olej na pekáč.
Postup:
Kapustu rozoberieme na listy a spolu s mrkvou uvaríme do polomäkka v slanej vode.
Väčší pekáč potrieme olejom, posypeme strúhankou a vyložíme polovicou kapustných
listov. Ryžu troch aopražíme na oleji, zalejeme dvojnásobným množstvom vody a
povaríme kým voda nevsiakne (10-15 min.). Mäso pomelieme.
Vychladnutú ryžu, mrkvu pokrájanú na kocky, pomleté mäso, papriku, rajčiny, cibuľu
alebo lečo, vegetu, korenie, soľ a vajce premiešame, naložíme do pekáča na kapustné
listy, popicháme obrátenou vareškou a polejeme smotanou. Potom všetko prikryjeme
druhou polovicou listov, ktoré potrieme olejom a posypeme strúhankou. Pečieme
vo vyhriatej rúre 40-45 minút. Podávame teplé so zemiak.kašou ako hlavné jedlo,
bez prílohy ako predjedlo alebo studené so zelenin.šalátom. jedlo je sýte a zo
surovín pripravíme 8-10 porcií.