Potrebujeme:
1 strednú hlávku kapusty
500g kyslej kapusty
500g mletého mäsa
1 vajce
2 PL ryže
1 cibuľu
3 strúčiky cesnaku
100g klobásy
5-6 PL sladkej smotany
200g údenej slaniny
1 PL kečupu
soľ
mleté korenie
Postup:
Z očistenej kapusty oddelíme 8-10 listov, na 5 minút ich ponoríme do horúcej
osolenej vody a vyberieme na tanier. Do tej istej vody dáme variť zvyšok kapusty
pokrájanej na rezance. Po chvíli pridáme kyslú kapustu a varíme domäkka. Mäso,
cibuľu a cesnak pomelieme, pridáme vajce, soľ, korenie a umytú ryžu. Dobre premiešame
a na každý list dáme toľko zmesi aby sa dala zabaliť. Kapustu scedíme (vývar
nevylejeme) a rozmiešame v nej prípadný zvyšok plnky. Na dno pekáča dáme plátky
slaniny, na ne rozložíme väčšiu časť kapusty a klobásu, naplnené kapustné listy
a zakryjeme ich zvyšnou kapustou. Polejeme 200ml vývaru s kečupom. Na vrch dáme
slaninu a prikryté upečieme. Odokryjeme, polejeme smotanou a dáme ešte zapiecť.
Plnená kapusta 2
Potrebujeme:
1 vrecko kyslej kapusty
2 rajčinové pretlaky
600g mletého bravčového mäsa
čabajku
cibuľu
cesnak
múku
4 žemle
cukor
kečup
korenie
soľ, vegetu
rascu
2 vajcia
kyslú smotanu
Postup:
Do hrnca vložíme kyslú kapustu, pridáme pretlak, kúsok čabajky a necháme variť.
Z mletého mäsa vytvoríme zmes ako na karbonátky – pridáme vajcia, žemle, korenie,
vegetu, cibuľu a rozotretý cesnak. Tvarujeme guličky, ktoré lyžicou púšťame
do variacej sa kapusty. Necháme povariť. Hotové guličky v kapuste dáme na tanier
a na každú porciu pridáme lyžičku kyslej smotany.
Plnená kapusta 3
Potrebujeme:
1 hlávku kapusty
50g masla
soľ
Náplň: 1 žemľa, 1 cibuľa, 1 vajce, 250g bravč. mletého mäsa, soľ, drvená rasca
Postup:
Žemľu namočíme do studenej vody. Vajce zmiešame s mäsom, pridáme vyžmýkanú žemľu,
cibuľu nakrájanú nadrobno, osolíme a okoreníme. Formu vymastíme maslom a vyložíme
sparenými kapustnými listami. Naukladáme mäsovú zmes a prikryjeme opäť listami
kapusty. Formu uzatvoríme a pečieme vo rúre vo vodnom kúpeli.