Potrebujeme:
350ml vody
(alebo 350ml mlieka, v tom prípade nepoužijeme sušené mlieko)
2KL kryšt. cukru
1,5KL sušeného mlieka
2,5KL soli
2KL rasce
2KL octu
2KL oleja, najlepšie olivový
50g celozrnnej pšeničnej múky
150g celozrnnej ražnej múky
360g hladkej múky
1,5KL sušeného droždia (alebo 1 kocky čerstvého)
sezamové semienka (nemusia byť..)
Postup:
Na prípravu zvolíme program pre základný chlieb s tmavou kôrkou. Uvedené prísady
najprv dobre zmiešame v miske a potom vsypeme do pekárne, a zalejeme mliekom
(ak sme použili čerstvé droždie, tak ho v ňom vopred rozmiešame), octom a olejom.
Po poslednom kysnutí, tesne pred pečením posypeme povrch sezamom.