Domáce rožky

Potrebujeme:

3 hrnčeky polohrubej múky (1/4 litra )
1 žĺtok
1 hrnček mlieka ( 1/4 litra )
25 g čerstvého droždia
1 KL kryšt. cukru
štipka soli
2 PL masla
hladká múka na posypanie dosky
tuk na vymazanie plechu
1 vajce na potretie
soľ a rasca na posypanie rožkov


Postup:

Z droždia, polovice vlažného mlieka, cukru a 1 PL múky pripravíme kvások. K osolenej múke pridáme žĺtok, vykysnutý kvások, zvyšné mlieko a rozpustené maslo. Vypracujeme tuhšie cesto a spracovávame je tak dlho, až sa na povrchu tvoria bubliny. Cesto prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Z vykysnutého cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske obdĺžnik hrubý asi 5 mm. Rozdelíme ho na trojuholníky a tie zrolujeme vždy od širšej strany ku špičke. Rožky môžeme ohnúť do tvaru podkovy. Kladieme ich na tukom vymazaný plech a necháme ešte chvíľu vykysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme hrubšou soľou a rascou ( alebo makom ). Pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 minút.

Rožky sú super. Mám ich vyskúšané.