Oškvarkové pagáčiky 1

Potrebujeme:
300g hl.múky, 150g oškvarkov, 80g masla (margarínu), 20g droždia, 1 vajce, soľ, korenie, prášok do pečiva, 1dl mlieka.

Postup:
V miske vymiešame maslo, pomleté oškvarky, soľ, v mlieku vykysnuté droždie, korenie, vajce a múku. Vymiešame cesto. Necháme kysnúť 1 hodinu pri izbovej teplote. Potom ho rozvaľkáme a preložíme na tretiny. Po 30 min. ho opäť rozvaľkáme. Opakujeme 3 krát. Potom povykrajujeme pagáčiky, ozdobíme nožom, potrieme vajcom a necháme asi 20 min. kysnúť. Pečieme v mierne vyhriatej rúre.

Oškvarkové pagáčiky 2

Potrebujeme:
250g v šupke varených zemiakov
300g hladkej múky
250g oškvarkov
2 vajcia
100ml mlieka
30g droždia
soľ
cukor

Postup:
Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Roztlačené zemiaky premiešame s múkou, pomletými oškvarkami a kváskom. Vymiešané cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, ozdobíme mriežkou (nožom alebo vidličkou). Vykrajujeme pagáčiky ktoré poukladáme na plech a necháme trocha nakysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme vo vyhriatej rúre.