Oškvarkové placky 1

Potrebujeme:
250g varených zemiakov, 300g polohr.múky, 250g oškvarkov, 2 vajcia, 2dl mlieka, 3dg droždia, soľ, cukor.

Postup:
Zemiaky uvaríme v šupe a roztlačíme. Pridáme preosiatu múku a pomleté oškvarky. Necháme chvíľu odstáť. Z mlieka, cukru a droždia spravíme kvások a pridáme po 15 min. do hmoty aj s 2 vajcami. Vypracujeme cesto z ktorého formujeme malé placky, kladieme na plech, môžeme ich vyprážať alebo ich pečieme na miernom ohni do zlatista. Podávame k čaju alebo k vínu.

Oškvarkové placky 2

Potrebujeme:
350g polohrubej múky
20g droždia
100ml mlieka
1 žĺtok
150g zemiakov
250g oškvarkov
soľ
korenie
150g oleja

Postup:
Do preosiatej múky dáme rozdrobené droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku, pridáme žĺtok a uvarené pretlačené zemiaky, posekané alebo pomleté oškvarky, soľ, korenie a vypracujeme cesto ako na buchty. Na teplom mieste necháme vykysnúť. Potom na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku 1 cm a okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska, ktoré pečieme na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista.