Potrebujeme:
20 g droždia
1 vajce
1 PL oleja
300 g ražnej hladkej múky
2 dl čierneho piva
tuk na potretie plechu
žĺtok na potretie
rascu
hrubú soľ
Postup:
Droždie rozmrvíme do misky, pridáme rozšľahané vajce, lyžicu múky a zalejeme
8 cl piva. Všetko zamiešame na hustú kašu a necháme na teplom mieste nabobtnať.
Na doske so zvyškom múky spracujeme kvások a osolíme. Pivo zmiešame s olejom
a postupne ho pridávame k cestu, do ktorého ho zapracujeme. Tuhé cesto necháme
asi pol hodiny kynúť, a rozdelíme ho na 12-16 bochníkov, ktoré uprostred trocha
stlačíme.
Na vymastený plech kladieme dalamánky ďalej od seba a necháme je kynúť. Rúru
predhrejeme na 180°C, dalamánky potrieme žĺtkom, posypeme soľou, rascou, vložíme
do rúry a pečieme asi 20 minút dozlatista.