Potrebujeme
na 8ks:
2,5 šálky teplej vody
2 PL droždia
1 KL cukru
8 šálok múky
1/4 šálky olivového oleja
2 KL soli
1 šálku múky zvlášť na plech
Postup:
V mise zmiešame teplú vodu, cukor a droždie, premixujeme dobre v mixére alebo
šľahačom a necháme 5 minút odstáť. Potom pridáme ostatné ingrediencie a mixujeme
na najnižšej rýchlosti 8 minút. Prikryjeme umelohmotným kusom látky, ktorý potrieme
ešte predtým trochou olivového oleja a necháme asi 45 minút vykysnúť. Vykysnuté
cesto rozdelíme na 8 rovnakých dielov, tie opäť prikryjeme umelohmotnou látkou
potrenou olivovým olejom a necháme ešte 30 minút kysnúť. Rúru predhrejeme na
250 °C. Každý nakysnutý bochník vytvarujeme na placky a placky poukladáme na
plech vysypaný múkou, tak aby sa nedotýkali. Prikryté utierkou a necháme 30
minút oddýchnuť. Plech dáme na dno rúry na 2-3 minúty a potom rýchlo premiestnime
do stredu (10cm od spodku rúry) a pečieme ešte 6-7 minút. Placky sa nafúknu
a budú zlato-hnedé. Necháme vychladnúť a potom posypeme zostatkom múky, prikryjeme
alobalom pokiaľ nie sú hotové aj ostatné placky. Ďalší plech placiek môžeme
dať na dno rúry keď sú predchádzajúce placky 3 minúty pred dopečením. Pokiaľ
sa placky na dne rúry pripekajú, premiestnime ich na stred rúry o minútu skôr,
a tam ich pečieme o minútu dlhšie.