Cesto: 200g
hladkej múky
100g polohrubej múky
2 lyžice oleja
2dl vlažného mlieka
1 lyžička kryšt. cukru
cca 20g kvasníc
1lyžička soli
Kvasnice rozpustíme vo vlažnom mlieku s 1lyžičkou cukru, nečakáme až vykysne kvások, hneď pridáme do múky (oba druhy múky predtým dobre premiešať), pridáme olej a soľ. Vypracujeme hladké vláčne nelepivé cesto ktoré rozdelíme na 2 bochníky, prikryjeme nejakou priesvitnou miskou a necháme vykysnúť na teplom mieste až zdvojnásobia svoj objem. Vyjdú z toho 2 veľké pizze. Potom cesto rukami (nie valčekom!) vyformujeme do okrúhleho tvaru, a položíme na trocha poolejovaný plech. Na plechu si ho ešte doformujeme, aby bolo v strede tenké a okraje hrubšie. V trocha oleja vymiešame 1/2lyžičky mletej papriky a strúčik roztlačeného cesnaku. Touto zmesou dobre potrieme okraje po obvode cesta.
Omáčka:
1-2 cibule
olúpané a rozdrvené alebo rozmixované rajčiny
trocha vegety
2 strúčiky cesnaku
olej
Cibuľu nadrobno nasekáme a opražíme na oleji, pridáme rozmixované rajčiny, trocha
vegety a rozvaríme. Namiesto rajčín môžeme použiť aj 1 konzervu pretlaku. Nakoniec
pridáme prelisovaný cesnak. Omáčka má mať skôr trocha planú chuť.
Pripravené
cesto potrieme omáčkou, posypeme oregánom, pridáme žampióny, na rezance nakrájanú
šunku, kukuricu (nemusí byť), pokrájané olivy a posypeme nahrubo nastrúhaným
syrom (napr. Eidam).
Elektrickú rúru predhrejeme na 200°C (ak máme plynovú tak naplno vyhrejeme a
pizzu pečieme na rošte na najvrchnejšom poschodí) a pečieme 8 - 9 minút.
Nikdy nie viac, lebo to prihorí!