Rožky 1

Potrebujeme:
1kg hl.múky, 15dg masla (7,5dg+7,5dg maslo+Hera), 2KL soli. Kvások: 6dl mlieka, 8dg cukru, kvasnice (1,60Kčs).

Postup:
Cesto rozdelíme na 5 bochníkov, vyvaľkáme do veľkosti pokličky a rozdelíme na 8 častí. Každú stočíme do tvaru veľkého rožka, potrieme vajíčkom, posolíme kryšt.soľou, pokmínujeme. Upečené potrieme stolovým olejom.


Rožky 2


Potrebujeme:
1kg hl.múky špeciál, 250g Hery (mierne roztopenej), 2 vajcia, 1KL soli, asi 400ml mlieka, rasca, strúh.syr, kvások.
Kvások: 1dl mlieka, 50g droždia, 1 KL cukru.

Postup:
Múku zmiešanú so soľou, kvások, mlieko, vajcia a tuk spracujeme na hladké cesto. Rozdelíme ho na 6 bochníkov a necháme 30 min. kysnúť. Potom každý bochník rozvaľkáme na veľkosť taniera a rozkrájame na 6 dielov (na spôsob torty). Rozkrájané trojuholníčky skrútime, dáme na vymastený plech, potrieme žĺtkami rozmiešanými s trochou mlieka, posypeme mletou rascou alebo strúh.syrom. Rožky necháme chvíľu odstáť. Pečieme ich v stredne vyhriatej rúre.