Rožky 1
Potrebujeme:
1kg hl.múky, 15dg masla (7,5dg+7,5dg maslo+Hera), 2KL soli. Kvások: 6dl mlieka,
8dg cukru, kvasnice (1,60Kčs).
Postup:
Cesto rozdelíme na 5 bochníkov, vyvaľkáme do veľkosti pokličky a rozdelíme na
8 častí. Každú stočíme do tvaru veľkého rožka, potrieme vajíčkom, posolíme kryšt.soľou,
pokmínujeme. Upečené potrieme stolovým olejom.
Rožky 2
Potrebujeme:
1kg hl.múky špeciál, 250g Hery (mierne roztopenej), 2 vajcia, 1KL soli, asi 400ml
mlieka, rasca, strúh.syr, kvások.
Kvások: 1dl mlieka, 50g droždia, 1 KL cukru.
Postup:
Múku zmiešanú so soľou, kvások, mlieko, vajcia a tuk spracujeme na hladké cesto.
Rozdelíme ho na 6 bochníkov a necháme 30 min. kysnúť. Potom každý bochník rozvaľkáme
na veľkosť taniera a rozkrájame na 6 dielov (na spôsob torty). Rozkrájané trojuholníčky
skrútime, dáme na vymastený plech, potrieme žĺtkami rozmiešanými s trochou mlieka,
posypeme mletou rascou alebo strúh.syrom. Rožky necháme chvíľu odstáť. Pečieme
ich v stredne vyhriatej rúre.