Potrebujeme:
30 g masla
30 g práškového cukru
3 žĺtky
3 dl mlieka
30 g droždia
500 g polohrubej múky
soľ,
1 KL citrónovej šťavy,
2 PL rumu
tuk na vyprážanie
ovocný džem
práškový a vanilkový cukor na posypanie.
Postup:
Maslo vymiešame s cukrom a so žĺtkami, pridáme vykysnutý kvások, ktorý pripravíme
z trošky mlieka, cukru, múky a droždia, primiešame zvyšok mlieka a múky, soľ,
citrónovú šťavu, rum a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom
mieste asi 30 minút. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku
2 cm, povykrajujeme kolieska, vypražíme v rozohriatom tuku, potrieme ovocným
džemom a podľa chuti posypeme práškovým a vanilkovým cukrom.
Môj typ:
Z 3 bielkov ktoré zostali vyšľahám nad parou s 4 PL kryštálového cukru tuhý
sneh a na každú šišku nastriekam okolo džemu koliesko.