Slaná pita s fetou (recept poslala Jana)

Potrebujeme:

cesto: 5 šálok (1 šálka cca 2,5dcl) studenej vody
3 PL olivového oleja
štipku soli

plnka: 3 šálky fety (grécky syr)
3 vajcia
čierne mleté korenie
bylinky podľa chuti (nemusia byť)
nesolíme, samotná feta je dosť slaná

Postup:
Múku rozmixujeme s vodou a pridáme olej. Okrúhlu formu o priemere cca 24cm – napr. jenské sklo alebo plech, môže byť aj klasický menší obdĺžnikový plech, potrieme olejom a uložíme naň papier na pečenie. Polovicu cesta vylejeme na plech s papierom, pridáme plnku (rozdrvenú fetu vymiešame s vidličkou s vajciami, korením a bylinkami) a na ňu vylejeme zvyšok cesta. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 1 hodinu. Krájame na štvorce. Pita je veľmi chutná za tepla aj za studena.

Toto jedlo je grécke „tiropitu“ z oblasti Giannena.