Potrebujeme:
cesto: 5
šálok (1 šálka cca 2,5dcl) studenej vody
3 PL olivového oleja
štipku soli
plnka: 3
šálky fety (grécky syr)
3 vajcia
čierne mleté korenie
bylinky podľa chuti (nemusia byť)
nesolíme, samotná feta je dosť slaná
Postup:
Múku rozmixujeme s vodou a pridáme olej. Okrúhlu formu o priemere cca 24cm –
napr. jenské sklo alebo plech, môže byť aj klasický menší obdĺžnikový plech,
potrieme olejom a uložíme naň papier na pečenie. Polovicu cesta vylejeme na
plech s papierom, pridáme plnku (rozdrvenú fetu vymiešame s vidličkou s vajciami,
korením a bylinkami) a na ňu vylejeme zvyšok cesta. Pečieme vo vyhriatej rúre
pri 180°C asi 1 hodinu. Krájame na štvorce. Pita je veľmi chutná za tepla aj
za studena.
Toto jedlo
je grécke „tiropitu“ z oblasti Giannena.