Slané dalamánky
Potrebujeme:
400g hladkej múky, 150g ovsených vločiek, 2KL soli, 25g droždia, 3/8 l mlieka
alebo sladkej smotany, hrubšia soľ a rasca na posypanie, Rama na vymastenie plechu.
Postup:
Múku a vločky zmiešame v hlbšej mise, pridáme kvások (droždie napučané v troche
vlažného mlieka so štipkou cukru), prilejeme mlieko a vypracujeme hladké cesto.
Dáme ho na teplé miesto kysnúť. Cesto vyberieme na pomúčenú dosku, premiesime
ho, sformujeme do valca a rozdelíme na 12 kúskov. Urobíme bochníčky a necháme
ešte nakysnúť. Pred pečením každý bochník potrieme mliekom, posypeme soľou a rascou
a vrch nakrojíme do tvaru kríža. Poukladáme ich na vymastený plech a dáme do vyhriatej
rúry piecť asi na 20 minút.