Slané dalamánky

Potrebujeme:
400g hladkej múky, 150g ovsených vločiek, 2KL soli, 25g droždia, 3/8 l mlieka alebo sladkej smotany, hrubšia soľ a rasca na posypanie, Rama na vymastenie plechu.

Postup:
Múku a vločky zmiešame v hlbšej mise, pridáme kvások (droždie napučané v troche vlažného mlieka so štipkou cukru), prilejeme mlieko a vypracujeme hladké cesto. Dáme ho na teplé miesto kysnúť. Cesto vyberieme na pomúčenú dosku, premiesime ho, sformujeme do valca a rozdelíme na 12 kúskov. Urobíme bochníčky a necháme ešte nakysnúť. Pred pečením každý bochník potrieme mliekom, posypeme soľou a rascou a vrch nakrojíme do tvaru kríža. Poukladáme ich na vymastený plech a dáme do vyhriatej rúry piecť asi na 20 minút.