Zemiakový závin so slaninou

Potrebujeme:
400g varených zemiakov v šupe, soľ, 4 žĺtky, 150g hrubej múky, 100g strúhanky, 40g masla, 80g slaniny, strednú cibuľu.

Postup:
Zemiaky po vychladnutí očistíme, prelisujeme, pridáme žĺtky, soľ a múku. Vypracujeme cesto a vyvaľkáme ho na placku. Slaninu nakrájame na kocky, na panvici vyškvaríme do sklovita, pridáme pokrájenú cibuľu a strúhanku a zľahka opečieme. Cesto potrieme náplňou, zvinieme a konce k sebe pritlačíme. Zabalíme do čistej, namočenej a vyžmýkanej utierky, na koncoch zviažeme ľanovou niťou a varíme v osolenej vode (najlepšie v zakrytom pekáči) 30-35 min. V priebehu varenia závin niekoľkokrát otočíme aby sa cesto dobre prevarilo. Závin krájame niťou na plátky. Podávame na listoch hl.šalátu.