Zemiakový závin so slaninou
Potrebujeme:
400g varených zemiakov v šupe, soľ, 4 žĺtky, 150g hrubej múky, 100g strúhanky,
40g masla, 80g slaniny, strednú cibuľu.
Postup:
Zemiaky po vychladnutí očistíme, prelisujeme, pridáme žĺtky, soľ a múku. Vypracujeme
cesto a vyvaľkáme ho na placku. Slaninu nakrájame na kocky, na panvici vyškvaríme
do sklovita, pridáme pokrájenú cibuľu a strúhanku a zľahka opečieme. Cesto potrieme
náplňou, zvinieme a konce k sebe pritlačíme. Zabalíme do čistej, namočenej a vyžmýkanej
utierky, na koncoch zviažeme ľanovou niťou a varíme v osolenej vode (najlepšie
v zakrytom pekáči) 30-35 min. V priebehu varenia závin niekoľkokrát otočíme aby
sa cesto dobre prevarilo. Závin krájame niťou na plátky. Podávame na listoch hl.šalátu.