Kečup Kimlo

Potrebujeme:
3kg rajčín
3ks veľkej mäsitej papriky (najlepšie červenej)
500g cibule
1 hlávku cesnaku
1 menší zeler
5 zelerových listov
5 kyslých olúpaných jabĺk
1 kopcovitú PL červenej mletej papriky
1 KL čierneho mletého korenia
1 KL nového mletého korenia
1 KL nastrúhaného muškátového orecha
1 KL mletého zázvoru
7 ks klinčekov
3 bobkové listy
kúsok celej škorice
250g kryštálového cukru
1 balíčka preosiateho Deka
1 a 1 štamprlíka octu (podľa chuti)
2 feferónky (podľa chuti)

Postup:
Na tento kečup sú najvhodnejšie mäsité oválne rajčiny. Tieto na pár sekúnd ponoríme do vriacej vody, vyberieme, a necháme vychladnúť. Špicatým nožom vykrojíme okvetník a rajčiny olúpeme. Pokrájame na kocky a dáme do hrnca rozvariť s nadrobno nakrájanou cibuľou, zelerom a jablkami. Postupne ochutíme koreninami, octom a cukrom. Pridáme zelerové listy zviazané do viazaničky, aby sa neskôr ľahšie vybrali. Taktiež pridáme bobkové listy, klinčeky, škoricu, nakrájané feferónky a Deko. Varíme na miernom ohni asi 1,5 až 2 hodiny, podľa hustoty. Po hodine varu pridáme prelisovaný cesnak. Keď je masa dostatočne hustá, vyberieme zelerové listy, škoricu, klinčeky a bobkové listy a necháme trocha vychladnúť. Kto chce, môže to pre jemnosť prepasírovať, ja som to rozmixoval ručným ponorným mixérom. Naplníme do pohárov a sterilizujeme 10 minút pri 100oC. Tento kečup chutí minimálne tak ako najdrahšie zahraničné kečupy.