Majonéza

Varená majonéza:2 žĺtky, 3PL octu, 3PL oleja, 3PL vývaru, soľ, 1KL hl.múky.
Do hrnčeka dáme žĺtky, ocot, olej, vývar, soľ, múku, dobre rozhabarkujeme a vo vodnom kúpeli za stáleho miešania uvaríme polohustú majonézu. Uvarenú vychladíme, vmiešame horčicu, popr.rozriedime mliekom, smotanou alebo vodou.

Nevarená pikantná majonéza:1 biely jogurt (alebo kyslá smotana), 1KL horčice, 2 strúčiky rozotr.cesnaku, 3-4 kvapky citr.šťavy, soľ, vegeta.
Všetko premiešame, odložíme na 0,5 hod.do chladničky.

Diétna tatárska omáčka: 1 biely jogurt, 1 varený zemiak, 1 kyslá uhorka, 1 cibuľa, 1 vajce natvrdo, horčica, soľ, cukor, korenie.
Zmixovať, ochladiť.