Potrebujeme:
600g červenej repy
150g mrkvy
50g petržlenu
120g cibule
600g hlávkovej kapusty
90g rajčinového pretlaku
100g masla
30ml octu
30g cukru
40g svetlej zápražky
6 zrniek čierneho korenia
bobkový list
soľ
vývar
300g hov. mäsa
kyslú smotanu
petržl.vňať alebo kôpor
Postup:
Najprv uvaríme v slanej vode mäso, vývar použijeme potom. Všetku zeleninu očistíme
a nastrúhame alebo pokrájame na rezance. Vo väčšej nádobe rozohrejeme 50g masla,
pridáme nakrájanú červenú repu, zalejeme vývarom pridáme pretlak a ocot, zakryjeme
pokrievkou a dusíme za občasného miešania asi 30-40 minút. Nakrájanú mrkvu,
petržlen a cibuľu dusíme zvlášť na zvyšku masla asi 20 minút a na záver zamiešame
do dusenej zeleniny cukor. Do zvyšku vývaru vložíme nastrúhanú kapustu a povaríme
asi 15 minút, potom pridáme udusenú repu a ostatnú zeleninu. Zápražku rozmiešame
vo vode alebo vývare, korenie, bobkový list a soľ povaríme spolu asi 20 minút.
Pred podávaním dáme na tanier na malé kocky nakrájané mäso, zalejeme hotovým
borščom, pridáme lyžicu smotany a povrch posypeme petržl.vňaťou alebo kôprom.