Boršč

Potrebujeme:
400-500g hov. mäsa, soľ, 1PL masla, 1 cibuľa, 1 mrkva, 1/2 petržlenu, 250g kapusty, 4 zemiaky, 1 bobk.list, 6 guličiek korenia, 200g sterilizovanej červenej repy, 3 rajčiny alebo 2PL pretlaku, 1PL octu, 4 str.cesnaku, 4PL kyslej smotany.

Postup:
Mäso umyjeme, vložíme do studenej osolenej vody, uvedieme do varu a na miernom ohni varíme domäkka. Na rozohriatom masle opražíme nakrájanú cibuľu, vmiešame na rezance nakrájanú mrkvu a petržlen, zalejeme vývarom z mäsa, pridáme kapustu, na kocky nakrájané zemiaky, bobk.list, korenie a varíme až sú zemiaky mäkké. Pred koncom varenia pridáme červenú repu, plátky rajčín, ocot, rozotretý cesnak so soľou a na kocky nakrájané varené mäso. Na tanieroch boršč posypeme petržl. vňaťou a pridáme 1PL smotany. Keď robíme boršč s rajč.pretlakom, třeba ho pridať na začiatku varenia. Namiesto čerstvej kapusty môžeme použiť sterilizovanú a repu môžeme použiť čerstvú ale ju musíme variť so zeleninou.


Boršč 2

Potrebujeme:
600g červenej repy
150g mrkvy
50g petržlenu
120g cibule
600g hlávkovej kapusty
90g rajčinového pretlaku
100g masla
30ml octu
30g cukru
40g svetlej zápražky
6 zrniek čierneho korenia
bobkový list
soľ
vývar
300g hov. mäsa
kyslú smotanu
petržl.vňať alebo kôpor

Postup:
Najprv uvaríme v slanej vode mäso, vývar použijeme potom. Všetku zeleninu očistíme a nastrúhame alebo pokrájame na rezance. Vo väčšej nádobe rozohrejeme 50g masla, pridáme nakrájanú červenú repu, zalejeme vývarom pridáme pretlak a ocot, zakryjeme pokrievkou a dusíme za občasného miešania asi 30-40 minút. Nakrájanú mrkvu, petržlen a cibuľu dusíme zvlášť na zvyšku masla asi 20 minút a na záver zamiešame do dusenej zeleniny cukor. Do zvyšku vývaru vložíme nastrúhanú kapustu a povaríme asi 15 minút, potom pridáme udusenú repu a ostatnú zeleninu. Zápražku rozmiešame vo vode alebo vývare, korenie, bobkový list a soľ povaríme spolu asi 20 minút. Pred podávaním dáme na tanier na malé kocky nakrájané mäso, zalejeme hotovým borščom, pridáme lyžicu smotany a povrch posypeme petržl.vňaťou alebo kôprom.