Boršč Anita Vranov

Potrebujeme:
kúsok údeného mäsa s kosťou
kúsok hovädzieho mäsa
(alebo zbytky hydinového či bravčového)
zeler
petržlen
mrkvu
cibuľu
čerstvú červenú repu
kyslú kapustu
3 PL kečupu
1 PL rajčinového pretlaku
sladká (kyslú) smotanu
nové korenie
cele čierne korenie
sladkú papriku
50 g masla
3 PL hladkej múky
soľ
štipku tymiánu
1 KL vegety
niekoľko kvapiek tabasca
niekoľko kvapiek maggi

Postup:
Na každý boršč, a tento zvlášť, je potreba veľké množstvo surovín. Jeho príprava je dosť prácna, takže sa vyplatí pripraviť aspoň päť litrov tejto výdatnej polievky. Nikdy ho totiž nieje dosť a najviac chutní až v dobe, kedy sa dojedajú poslední kvapky.
Základom boršču je dobrý mäsový vývar, na ktorý použijeme údené mäso s kosťami (napr. údené rebrá) a kúsok hovädzieho mäsa (predné, zadné). Môžeme použiť aj kúsok hydinového či bravčového mäsa. Mäso vložíme do studenej vody, osolíme a pomaly varíme asi 3 hodiny. Akonáhle je vývar hotový, mäso z vývaru vyberieme a odložíme. Pripravíme si svetlú zápražku z masla a hladkej múky. Na panvici speníme cibuľku na masle a pridáme mletú papriku, zamiešame. Pridáme zápražku, kečup a pretlak, kyslú kapustu a zalejeme vývarom. Ďalej pridáme koreňovú zeleninu nakrájanú na malé kocky a všetko dobre povaríme. Na záver vsypeme olúpanú a na hrubom strúhadle nakrájanú čerstvú červenú repu (v núdzi možno použiť i nakladanú), na malé kocky nakrájané mäso, prilejeme smotanu a okoreníme vegetou, Tabascom a polievkovým korením Maggi. Boršč podávame ako samostatné jedlo s chlebom. Na tanieri ozdobíme lyžicou smotany.