Dedinský boršč

Potrebujeme:
500g červenej repy
100g hovädzieho mäsa s kosťou
celé čierne korenie
1 bobkový list
3 PL masla
šťavu z 1 citróna
1 PL rajčinového pretlaku
1 KL cukru
1 mrkvu
1 petržlen
1 cibuľu
300g bielej kapusty
2 PL kyslej smotany
1 KL petržl.vňate
soľ

Postup:
Umyté mäso zalejeme 1,5 litrom vody, osolíme, pridáme bobkový list a niekoľko zrniek korenia. Varíme 1 hodinu. V hrnci rozpustíme 2 PL masla, vložíme na hranolky nakrájanú olúpanú repu, pridáme citrónovú šťavu, cukor, soľ, rajčinový pretlak a 30 minút dusíme. Nadrobno nakrájanú cibuľu zosklovatíme na 1 PL masla, pridáme kolieska mrkvy a petržlenu a 10 minút na miernom ohni opekáme. Mäso vyberieme z vývaru, vykostíme a nakrájame na kocky. Do vývaru vložíme zeleninu, nastrúhanú kapustu a 20 minút povaríme. Potom pridáme repu a mäso a všetko ešte 5 minút povaríme. Nakoniec polievku zahustíme smotanou a posypeme vňaťou.