ŠČI

1.
Potrebujeme:
1 liter vody alebo bujónu, 350g kyslej kapusty, 1 cibuľa, 30g masti, 20g múky, 4 väčšie zemiaky, 2dl kyslej smotany, soľ, korenie, bobk.list.

Postup:
Na masti speníme cibuľku, pridáme kyslú kapustu, popražíme, zaprášime múkou, zalejeme vodou, pridáme čierne korenie, bobk.list, soľ a varíme. K polomäkkej kapuste pridáme na kocky pokrájané zemiaky a dovaríme. Podávame tak , že na tanier nalejeme smotanu a zalejeme ju horúcou polievkou


2.
Postup:
podusíme na oleji: rajč.pretlak, bobk.list, mrkvu, celé korenie. Potom pridáme kapustu, hov.bujón (vývar z kostí), keď je kapusta polomäkká, pridáme zemiaky. Dochutíme kôprom.

3.
Potrebujeme:
1/2 bravč.hlavy, 500g kyslej kapusty, 80g mrkvy, 20g petržlenu, 100g cibule, 20g múky, 3PL rajč.pretlaku, štipku cukru, 40g masla, bobk.list, číerne korenie, 2PL kyslej smotany, soľ, pažítku.

Postup:
Z bravč.hlavy pripravíme vývar. Do hrnca dáme tuk, pridáme kapustu aj s nálevom, 2PL pretlaku, cukor, vývar z mäsa a podľa potreby podlejeme vodou a dusíme. Očistenú zeleninu pokrájame na kocky, podusíme na masle, pridáme zvyšok rajč.pretlaku a dáme do kapusty. Zalejeme vývarom z mäsa a varíme do mäkka. Nakoniec pridáme bobk.list, korenie, soľ, zahustíme zápražkou a varíme ešte asi 10 minút. Podávame s pokrájaným mäsom z bravč.hlavy. do tanierov pridáme kyslú smotanu a pažítku. Šči môžeme pripraviť aj z hovädzieho mäsa alebo baraniny.