ŠČI
1.
Potrebujeme:
1 liter vody alebo bujónu, 350g kyslej kapusty, 1 cibuľa, 30g masti, 20g múky,
4 väčšie zemiaky, 2dl kyslej smotany, soľ, korenie, bobk.list.
Postup:
Na masti speníme cibuľku, pridáme kyslú kapustu, popražíme, zaprášime múkou,
zalejeme vodou, pridáme čierne korenie, bobk.list, soľ a varíme. K polomäkkej
kapuste pridáme na kocky pokrájané zemiaky a dovaríme. Podávame tak , že na
tanier nalejeme smotanu a zalejeme ju horúcou polievkou
2.
Postup:
podusíme na oleji: rajč.pretlak, bobk.list, mrkvu, celé korenie. Potom pridáme
kapustu, hov.bujón (vývar z kostí), keď je kapusta polomäkká, pridáme zemiaky.
Dochutíme kôprom.
3.
Potrebujeme:
1/2 bravč.hlavy, 500g kyslej kapusty, 80g mrkvy, 20g petržlenu, 100g cibule,
20g múky, 3PL rajč.pretlaku, štipku cukru, 40g masla, bobk.list, číerne korenie,
2PL kyslej smotany, soľ, pažítku.
Postup:
Z bravč.hlavy pripravíme vývar. Do hrnca dáme tuk, pridáme kapustu aj s nálevom,
2PL pretlaku, cukor, vývar z mäsa a podľa potreby podlejeme vodou a dusíme.
Očistenú zeleninu pokrájame na kocky, podusíme na masle, pridáme zvyšok rajč.pretlaku
a dáme do kapusty. Zalejeme vývarom z mäsa a varíme do mäkka. Nakoniec pridáme
bobk.list, korenie, soľ, zahustíme zápražkou a varíme ešte asi 10 minút. Podávame
s pokrájaným mäsom z bravč.hlavy. do tanierov pridáme kyslú smotanu a pažítku.
Šči môžeme pripraviť aj z hovädzieho mäsa alebo baraniny.